- جمعه ۲۸ آبان ۹۵
- ۱۷:۲۸
دستاورد بزرگی در علم ویرایش دیانای میتواند منجر به اصلاح «ژنهای معیوب» در مغز، تأخیر در پیری و درمان بیماریهای لاعلاج شود.
این دستاورد علمی که «جام مقدس» ژنتیک نامیده میشود، در بازگرداندن نسبیِ قدرت بینایی در موشهایی که بر اثر یک بیماری ژنتیکیِ مشترک با انسان کور شده بودند، مؤثر بوده است.
پیشازاین، محققان قادر به ایجاد تغییر در دیانای چشم، مغز، قلب و کبد نبودند. اما این شیوۀ جدید به آنها اجازه میدهد برای نخستین بار چنین اصلاحی صورت دهند که میتواند به درمان طیف وسیعی از بیماریهای مرتبط با روند پیری منجر شود.
پایگاه اینترنتیِ روزنامۀ ایندیپندنتِ انگلیس به نقل از پروفسور خوان کارلوس ایزپیسوآ بلمونته، نوشت: «ما نسبت به کشف این فناوری جدید بسیار هیجانزده هستیم، چراکه پیشازاین چنین امری امکانپذیر نبود. کاربردهای احتمالیِ این کشف گسترده هستند.»
سلولهای اکثر بافتهای بدن یک فرد بزرگسال تقسیم نمیشوند و این موضوع کار را برای دانشمندانی که سعی در ایجاد تغییر در دیانای دارند، سختتر میکند.
اما پرفسور بلمونته که در مؤسسۀ ژنتیکی سالکِ (Salk) امریکا به فعالیت مشغول است، گفت: «برای نخستین بار، ما میتوانیم به سلولهایی که تقسیم نمیشوند، وارد شویم و دیانای را تغییر دهیم. ما در حال حاضر دارای فناوری هستیم که به ما اجازه میدهد ژنهای معیوب در مغز، قلب و کبد را اصلاح کنیم. برای نخستین بار میتوانیم به درمان بیماریهایی فکر کنیم که درمان آنها قابلتصور نبود و این هیجانانگیز است.»
محققان این روش را با تغییر ژن مؤثر بر چشم موشهایی که با بیماری ژنتیکی رتینیت پیگمنتوزا که عامل نابینایی است، متولد شده بودند، امتحان کردند. حدود یک نفر از هر 4 هزار نفر در بریتانیا با این بیماری ژنتیکی متولد میشود.
بر اساس مقالهای که دربارۀ نتایج این پژوهش در مجلۀ علمی «نیچر» منتشر شده است، این آزمایش بر موشهایی با عمر سه هفته انجام شده و بینایی به طور کامل بازنگشته، اما اصلاح شده است.
منبع: پرستیویفارسی